Bramboráky/Potato Pancakes

Posted by hotcupcakes on 17. 10. 2013 22:02  •   • 

Dish history

CZ Bramoborák, dříve nazývaný také cmunda, je tradiční germánský a slovanský pokrm. Tradičně se jí teplý , samostatně či se zelím, nebo třeba s uzeným. Jí se také při židovském svátku Chanuka./ EN Potato Pancake, formerly also known as cmunda, is traditional Germanic and Slavic dish. Traditionally, it is consumed warm, alone or with cabbage, or even with smoked meat. Also, it is eaten during the Jewish festival Hanukkah.

Ingredients

CZ 5 brambor 2 mrkve 3 stroužky česneku majoránka pepř sůl hladká mouka vejce sádlo mléko EN 5 potatoes 2 carrots 3 pieces of garlic marjoram salt pepper flour egg lard milk

Recipe

CZ

1. Okrájet a nastrouhat mrkev a brambory.

2. Přidat jedno vejce, 50ml mléka, 3 lžíce mouky, prolisovaný česnek, půl lžičky soli, pepř a majoránku podle chuti a vše dobře promíchat.

3. Smažit na sádle po obou stranách (tenké placky) dozlatova přibližně 5 minut.

EN

1. Pare and grate carrots and potatoes.

2. Add one egg, 50 ml of milk, 3 spoons of flour, pressed garlic, half a teaspoon of salt, pepper and marjoram to taste and mix evrything.

3. Fry in lard on both sides (thin pancakes) about 5 minutes.

Own opinion

Good taste!

 

Realization by